Ako si vybrať dodávateľa zemného plynu

Od koho odoberať plyn tak, aby bola vaša ponuka čo najvýhodnejšia? Vieme, že zorientovať sa v dodávateľských spoločnostiach nemusí byť jednoduché. Avšak pri správnom nastavení parametrov a jasnom definovaní porovnateľných položiek sa iste dopracujete k najlepšej ponuke a výberu vhodného partnera na budúce obdobie.

Postup pri výbere dodávateľa plynu

Významné zmeny v energetike prispeli k vzniku alternatívnych dodávateľoch plynu na Slovensku. Ich ponuky sa líšia a zákazníkom sa často stáva, že nevedia, aké podmienky sú vecou vzájomnej dohody a čo, naopak, je limitované napríklad legislatívou. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko dôležitých tipov, ktoré by vás mali sprevádzať pri sledovaní a vyhodnocovaní ponúk. Jednotlivé kroky vám pomôžu určiť, ktorý dodávateľa je spoľahlivý a cenová ponuka férová.

1. Stavte na stabilitu

Asi každý podnikateľ potrebuje istotu, že jeho prevádzka bude fungovať stabilne. S tým súvisí aj plynulá a spoľahlivá dodávka zemného plynu. Je preto dôležité vybrať si osvedčeného partnera, ktorý pôsobí na trhu dlhší čas. V dnešných turbulentných časoch na energetickom trhu sa významným faktorom pri výbere stávahú nielen aktuálne finančné výsledky, ale najmä finančné pozadie dodávateľa (investor a jeho sila a renomé, previazanosť na skupinu firiem a pod.). Odporúčame tiež prezrieť si dôkladne webstránky dodávateľa a zoznámiť sa s ním bližšie.

2. Vyžiadajte si referencie od dodávateľa plynu

Vyžiadajte si zoznam referenčných zákazníkov alebo sa na dodávateľa spýtajte priamo vo svojom okolí. Referencie sú dôležité! Vďaka nim môžete zistiť reálne skúsenosti zo spolupráce a hneď na začiatku odhalíte praktiky, ktoré by vás mohli nepríjemne prekvapiť.

3. Neprehliadajte klientsky servis

Spoľahlivá zákaznícka podpora a rýchla odozva by mali byť základom služieb. Predpokladom hladkého priebehu plnenia zmluvy je tiež schopnosť riešiť otázky a prípadné problémy. V súčasnosti je dôležitá aj možnosť spravovania vlastných dát prostredníctvom elektronického rozhrania. Samozrejmosťou je prístup k elektronickým faktúram a výhodou je aj prepojenie s účtovníctvom.

V ELGASe dbáme na to, aby naša Klientska zóna bola prehľadná a ušetrila zákazníkom množstvo času.

4. Neberte do úvahy iba cenu za plyn

Atribútov, ktoré vplývajú na cenu dodávky plynu, je niekoľko desiatok. Určite pri vyhodnocovaní neberte do úvahy iba cenu za dodaný plyn v MWh. Podľa nej totiž neurčíte, či je daný dodávateľ plynu naozaj najlacnejší. Ak sa budete orientovať výlučne iba podľa jednotkovej ceny, môžete pri zúčtovaní zistiť, že iné podmienky ju ovplyvnili tak, že pri spätnom vyhodnotení by sa takáto ponuka nedostala ani medzi prvú trojku favoritov.

Práve pri vyhodnotení cenových ponúk za plyn prichádza častokrát k porovnávaniu „hrušiek s jablkami“. Štruktúra ceny je nie je vždy transparentná a nie vždy sú v ponuke uvedené všetky položky, ktoré sú následne vyúčtované. Preto sme pre vás pripravili podrobný návod na vyhodnotenie cenových ponúk plynu. Podľa našich informácií sa začínajú objavovať aj úplne nové poplatky napríklad za „služby obchodníka“, vstup do portálu dodávateľa a podobne. Platí staré známe, kto sa nepýta, ten sa nedozvie. Nešetrite preto otázkami a pýtajte sa na všetky položky zúčtovania dodávky a vyžiadajte si ich písomne.

5. Poskytnite informácie ku odberu plynu

Z pohľadu vypracovania relevantnej ponuky je dôležité dať dodávateľovi zemného plynu na nacenenie najmä nasledujúce informácie: 

  • celkový objem ročnej dodávky plynu,
  • počet a zoznam odberných miest, do ktorých sa dodávka má realizovať s informáciou o dennom max. množstve plynu,
  • ideálne priebeh mesačného odberu u stredno a veľkoodberu.
elgas spravy

6. Nechajte si poradiť

Ako spoznáte dobrého dodávateľa? Spýta sa na vaše podnikateľské prostredie a zámery do budúcna. Malo by ho zaujímať: akým spôsobom odoberáte, resp. spotrebovávate plyn, ako sa pozeráte na vyhodnotenie výnosov z výhodných nákupov energií vo vzťahu k možným rizikám, ako si viete zabezpečiť plánovanie a reguláciu odberu plynu. To všetko môže mať vplyv na výber optimálneho riešenia, ktoré vám prinesie výhodnú cenovú ponuku.

V ELGAS-e vyznávame individuálny prístup. Môžete si byť istí, že ponuka od nás bude zohľadňovať dôležité kritériá a podmienky zo strany vášho podniku.

7. Zistite spôsob zúčtovania rozdielov a platieb za plyn

Takmer nikdy nie je možné na 100% predikovať vývoj spotreby plynu alebo jeho celkovú výšku. Odporúčame vám preto zistiť si spôsob, akým dodávateľ zúčtováva vzniknuté odchýlky prostredníctvom tolerančného limitu nedočerpania lebo nadspotreby nad zazmluvnený objem dodávky.

Pri vyhodnotení platobných podmienok sa informujte na spôsob stanovenia záloh či splatnosť faktúr. 

vykup elektrickej energie

8. Nakupujte plyn moderne

Zemný plyn sa stal bežnou komoditou a obchoduje sa s ním na burzách po celom svete. Predáva sa vo forme štandardných burzových produktov. To vplýva aj na spôsob, akým dodávateľ plynu nakupuje a prenáša vybrané prvky produktov aj na zákazníka.

V ELGAS-e podporujeme našich klientov nastavením individuálnych podmienok v kooperácii s obchodníkom, ktorý upozorňuje zákazníka, ak cena dosahuje požadované parametre. V prípade záujmu zasielame spravodajský súhrn z diania na energetickom trhu, aby sa vedeli rýchlo orientovať v aktuálnom vývoji.

Vybrať si výhodného dodávateľa plynu nie je nič zložité

Veríme, že sme vám pomohli pri určení od koho budete odoberať plyn tak, aby bola vaša ponuka čo najvýhodnejšia. Ak je vám niečo nejasné, prípadne máte ďalšie otázky, radi vám pomôžeme telefonicky. Ak máte záujem o nezáväzné vypracovanie cenovej ponuky, stačí vyplniť náš jednoduchý formulár.

Marketingový formulár

Radi vám pomôžeme s porovnaním ponúk

Ak si napriek našim radám nie ste istí, či si vyberáte tú najvýhodnejšiu cenu za elektrinu alebo plyn, radi vám pomôžeme zorientovať sa v jednotlivých položkách a nastaviť porovnanie ponúk tak, aby dávalo zmysel. Ak máte záujem o našu pomoc, stačí vyplniť nasledujúci formulár.

Odoslaním formulára súhlasíte so spracúvaním údajov na marketingový účel a vyhlasujete, že ste sa oboznámili s Informáciami o spracúvaní osobných údajov.

Mohlo by vás zaujímať

Ako zistiť, ktorá cena za plyn alebo elektrinu je skutočne najlacnejšia?

V prvom rade sa nedajte ohúriť iba výškou percentuálnej zľavy a vždy sa dodávateľa pýtajte na konečnú cenu po zľave. V prípade plynu je zase potrebné si zistiť, či cena zahŕňa skutočne všetky poplatky za dodávku, ktoré budú účtované.

Nečakajte na nižšie ceny energií, firmám sa viac oplatí indexovanie

Prudko stúpajúce ceny za dodávku elektriny a plynu na burzách budú mať výrazný vplyv na náklady firiem v súvislosti so zabezpečením ich ďalšieho chodu. Najmä podniky, kde je spotreba energií významnou položkou nákladov, by mali veľmi rýchlo zrevidovať svoj zabehnutý spôsob nákupu a zabezpečiť si už teraz…

Ako vybrať najvýhodnejšieho dodávateľa elektrickej energie

Výber dodávateľa elektriny vôbec nemusí byť zložitá záležitosť. Pri správne zvolených parametroch posudzovania ponuky a jasnom definovaní porovnateľných položiek sa s veľkou pravdepodobnosťou dopracujete k výberu vhodného partnera na budúce obdobie dodávky energie.